Ловци искат законови промени заради отнемане на оръжия при административни нарушения. При

...
Ловци искат законови промени заради отнемане на оръжия при административни нарушения. При
Коментари Харесай

Ловците с реална заплаха да останат без оръжия заради административни нарушения

Ловци желаят законови промени заради лишаване на оръжия при административни нарушавания. При съществуване на три нарушавания, в това число и спрямо закона за придвижване по пътищата, разрешителното се лишава. Министерство на вътрешните работи ревизира всички притежатели на огнестрелно оръжие.

Разпоредбите засягат близо четвърт милион българи. По данни на прокуратурата, в края на предходната година, оръжията, благосъстоятелност на физически лица за самозащита, са над 124 хиляди. По данни на съюза на ловците и рибарите, оръжие имат над 115 хиляди техни членове. Всички те са застрашени оръжието да им бъде иззето, в случай че, да вземем за пример, преминат на червен светофар.

" При легализация на оръжието, което е по закон, ми събраха пушките със заповед на началника на районното ръководство поради три нарушавания на пътя - диалог по GSM, не прекъсване на СТОП и погрешно паркиране ", споделя ловецът Николай Милков. След няколко правосъдни каузи обаче той е успял да си върне разрешителното и оръжията.

От Министерство на вътрешните работи се базират на текст от Закона за оръжията, съгласно който позволение за предпазване и приложимост на огнестрелни оръжия не се издава на лица, които през последните 3 години са нарушавали 3 или повече пъти публичния ред. От ловния отрасъл виждат в това проблем.

" Реално в българското законодателство липсва легална формулировка що е това нарушаване на публичния ред, което дава опция на органите на Министерство на вътрешните работи да поясняват разширително ", съобщи за Нова тв инженер Васил Василев – ръководител на " Национално ловно-рибарско съдружие ". Според него това основава " правни парадокси ". По думите му водещ принцип в правото било, че за едно нарушаване не може да има две независими санкции.

Мнението на адвоката Христо Русинов е, че това просто е публичният ред и законите са такива. " В случая със специфичния закон, Законът за оръжията, боеприпасите и прочие не става дума за наказване. Там става дума за условия, на които дава отговор или не дава отговор претендентът ", разяснява той.

За да не попаднат и други в обстановка, сходна на тази на Николай Миков, от Съюза на ловците и рибарите ще внесат оферти за промени в Закона за оръжията, които да конкретизират нарушаванията, поради които могат да се лишават разрешителни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР